Bij Land van Horne is Familienet onmisbaar naast het ECD

21 februari 2024

Leuk nieuws: 11 (van de 13) woonzorglocaties van Land van Horne in Limburg zijn gestart met Familienet. Dat lijkt misschien een abc-tje, maar was het zeker niet, vertelt applicatiebeheerder Irmgard Wijnands (foto).

“Ons contact met Familienet dateert al uit 2014”, zegt zij. “We hebben het destijds uitgeprobeerd, want het contact met familie vinden we belangrijk. Toch kwam het niet helemaal van de grond en dat had te maken met het ecd van ONS Nedap, dat wij gingen gebruiken. Daarin zat de functie Caren Zorgt en dat leek ons een mooi alternatief voor Familienet. Maar het pakte wat anders uit. We kunnen daarin best wel wat informatie kwijt over onze bewoners, maar je kunt eigenlijk geen actuele geluksmomentjes en foto’s met familie delen. Dat voelden we als een gemis.”

Whatsapp veilig?
In de ‘coronaperiode’, waarin persoonlijke contacten tussen familie en bewoners bijna niet mogelijk waren, groeide binnen Land van Horne de vraag naar digitale manieren om contact tussen bewoners en mantelzorgers tot stand te brengen. Irmgard: “Die wens was heel sterk en daarom begonnen we weer te denken aan Familienet. Maar er gebeurde nóg iets: medewerkers begonnen op eigen initiatief Whatsapp te gebruiken om geluksmomenten met familie te delen en daar was iedereen toen heel erg blij mee. Dat begrijp ik goed, maar er zat wel een nadeel aan. Want hoe veilig zijn die persoonlijke gegevens en foto’s eigenlijk als je ze via allerlei personen en Whatsapp-groepen deelt? Die vraag hield ons bezig.”

Herkansing Familienet
De wettelijke privacyregels (AVG) waren voor Land van Horne een goede reden om nog eens te kijken naar de mogelijkheden van Familienet. Irmgard: “Daar kun je veilig geluksmomentjes met elkaar delen en dat past precies bij ons motto: ‘Elke dag een fijne dag’. Daarom hebben we Familienet opnieuw aangeboden aan onze woonzorglocaties en daar werd erg positief op gereageerd. Men vond Whatsapp nog steeds super, maar snapt ook dat het niet veilig genoeg is. Om die reden wordt Familienet bij ons nu enthousiast gebruikt.”

Als applicatiebeheerder legt Irmgard aan haar collega’s uit hoe Familienet werkt, maakt de locatiepagina’s aan en geeft de eerste medewerkers toegang. Irmgard: “De rest doen ze allemaal zelf.” Met dit verhaal wordt duidelijk dat er goede communicatiemiddelen bestaan, zoals Caren Zorgt en Whatsapp, maar dat Familienet als extra voordeel heeft dat het helemaal is toegespitst op het versterken van de band tussen zorg en mantelzorg. En dat het bovendien veilig is, omdat het systeem volgens de strengste eisen is beveiligd. En dat is heel wat waard.

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

Nieuwsbrief

"*" indicates required fields