Familienet en Familiezorg horen bij elkaar

15 juni 2022

Lector Familiezorg, Marie Louise Luttik van de Hanzehogeschool Groningen, zegt dat Familiezorg feitelijk de zorg is die familieleden bieden aan een naaste. Dat gebeurt eerst in de privéomgeving, maar zodra iemand in een woonzorgcentrum gaat wonen krijgt Familiezorg een nieuwe vorm.

Samenspel
De familie gaat na opname samenwerken met zorgmedewerkers. Die gaan vanaf die dag deel uitmaken van de Familiezorg. Zij proberen samenspel op gang te brengen. Nina Hovenga (Zorgethicus in het UMCG) heeft onderzoek gedaan naar familieparticipatie. Daarin kwam naar voren dat medewerkers en familieleden te maken kunnen krijgen met situaties die het gewenste samenspel verstoren. Zo kan een gebrek aan tijd voor medewerkers een reden zijn om contact met familie op een laag pitje te houden.

Familienet
Over Familienet zijn de twee enthousiast. Nina: “De toegevoegde waarde van Familienet zit denk ik vooral in het delen van geluksmomenten van bewoners met naasten (en niet alleen de eerste contactpersoon). Het is een informeler kanaal om met familie te communiceren dan het zorgdossier.”

Personeelskrapte
Volgens Marie Louise Luttik wordt Familiezorg belangrijker in een tijd van personeelskrapte. Ze voorziet niet dat familie zorgtaken gaat overnemen, maar wél dat men gaat helpen met activiteiten die het welzijn bevorderen. Een dochter die de nagels van haar moeder verzorgt, bijvoorbeeld. Of een zoon die zijn vader komt begeleiden bij de warme maaltijd.

Enthousiasme
Familienet is niet hetzelfde als Familiezorg. Het is vooral een handig hulpmiddel om familieleden en zorgmedewerkers met elkaar te laten samenwerken. Samenwerken gaat nu eenmaal gemakkelijker als familieleden zich betrokken voelen en enthousiast zijn over de leuke dingen die hun naaste in de zorginstelling beleeft.

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

Nieuwsbrief

"*" indicates required fields