Familienet wordt steeds vaker gebruikt in België

21 april 2020

Ook in België wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van Familienet.

We delen de ervaring van Els Feys, ze is werkzaam bij Campus Corsala in Beringen

Ongeveer 1 jaar geleden werd in Beringen gestart met Familienet. Els, een administratief medewerker bij Campus Corsala, is hierover razend enthousiast en staat me dan ook graag te woord om haar ervaringen te delen.

De instelling werkte voordien met Picasa om foto’s uit te wisselen. Het posten van foto’s en berichten is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Een geschikt online communicatieplatform, waar privacy verzekerd is, zou meer dan welkom zijn. Facebook komt bijgevolg niet in aanmerking. De directie van Campus Corsala gaat actief op zoek en maakt kennis met Familienet. Dit moet het worden. Privacy wordt gegarandeerd. Medewerkers, familieleden en bewoners kunnen zorgeloos berichten, foto’s en videoboodschappen uitwisselen. Afspraken kunnen online via de agenda.

De directie is overtuigd. Maar hoe gaan de potentiële gebruikers reageren? Familienet wordt voorgesteld op familieraden en allerhande activiteiten waarbij de familie betrokken is. Bij inschrijving van een nieuwe bewoner wordt hier extra aandacht aan besteed en wordt een folder meegegeven. Zoals het gaat met nieuwe dingen, is alle begin moeilijk. De eerste trendsetters trekken de anderen mee en zo start de cirkel. Een leuke foto geeft aanleiding tot een positief commentaar en de likes volgen…zowel voor de berichten als de deelnemers. Hier is iedereen het eens, het is gebruiksvriendelijk. Er is meer communicatie en interactie tussen familie en personeel.

Campus Corsala telt 60 vaste bewoners, 4 kortverblijven, 12 tot 15 personen in dagverbijf en ongeveer een 40-tal assistentiewoningen. Ongeveer de helft van de bewoners is momenteel actief op Familienet. In de assistentiewoningen werken 4 personen hiermee . Deze hebben een eigen PC of mobiele telefoon en werken volledig zelfstandig met Familienet. Het WZC heeft 6 afdelingen waar overal tablets voorzien zijn, ingelogd op Familienet. Het zijn voornamelijk de medewerkers van de instelling die hier actief zijn. Een foto van een geslaagde kinébeurt, een gezellige koffienamiddag , het lekker wijntje met familie enz. wordt door de familie geapprecieerd. De vele likes zeggen alles. Het zijn voornamelijk de kinderen van de bewoners , toch wel een 50plus generatie, die hier open voor staan. Ook sommige kleinkinderen kunnen na het horen van de leuke reacties, hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en loggen in op de persoonlijke pagina van hun grootouder. De vrijwilligers posten zelf geen berichten maar kunnen het niet laten om massaal te liken.

Familienet wordt bij Campus Corsala hoofdzakelijk gebruikt om persoonlijke berichten te posten. Ook de agenda is populair. De familie van de bewoners vindt het vooral handig om de instelling op de hoogte te brengen van een doktersafspraak, familiefeestje of bezoek aan vrienden. Op deze manier wordt duidelijk gecommuniceerd en staat de bewoner tijdig klaar om te worden opgehaald.
Kortom, Campus Corsala en Co is tevreden en deelt hun ervaring graag met jullie!

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

Nieuwsbrief

"*" indicates required fields