Hoe introduceer je Familienet in een grote organisatie?

20 december 2023

Rivas Zorggroep is in de grote regio rond Gorinchem toonaangevend in verschillende soorten zorg, waaronder ouderenzorg. Mirjam Advocaat (te zien op de foto) werkt voor de afdeling Communicatie en zij heeft een brede taakopvatting. Zo heeft zij zich ingezet om Familienet op gang te brengen in de woonzorglocaties van Rivas. Logisch, want Familienet is dan ook een echt communicatiemedium. Hoe heeft Rivas de introductie hiervan aangepakt?

“We kenden Familienet en hoefden niet meer van het nut daarvan overtuigd te worden”, zegt Mirjam. “We hadden een pilot gedaan en die was positief verlopen. Ik kreeg de opdracht om Familienet op andere locaties te introduceren. We hebben er bewust voor gekozen om locatieleiders zélf te laten bepalen wanneer de tijd rijp was om te starten. De werkdruk is hoog en dan moet je niet met deadlines komen. Zodra een locatie er klaar voor was, ben ik er langs gegaan om ze te informeren over de mogelijkheden. We zochten dan één of twee enthousiaste medewerkers die wel ambassadeur wilden worden. Die zien erop toe dat er ook regelmatig berichten worden geplaatst. De zorgregisseurs hebben familie verteld wat ze aan Familienet zouden kunnen hebben en ze kregen daar vooral positieve respons op.” Volgens Mirjam heeft deze manier van werken succes gehad. Op dit moment wordt al op 9 van de 17 woonzorglocaties Familienet gebruikt.

Familiezorg
Voor het introduceren van familiezorg, een nieuwe trend in de ouderenzorg, wil Mirjam Familienet gaan gebruiken. Ze zegt: “Met een betrokken familie wordt familiezorg gemakkelijker. Door Familienet wordt die betrokkenheid groter en dat is dus een mooi uitgangspunt om het gesprek op familiezorg te brengen.” Wat Mirjam in Familienet nog mist is een plek waar het gesprek met familie over het ‘samen zorgen’ kan worden gevoerd. Een plek waar afspraken kunnen worden gemaakt over de rol van de familie. Mirjam: “Ik heb dit aangekaart bij Familienet en daar wordt aan gewerkt. Rivas doet trouwens nog meer om familie bij de zorg te betrekken. We hebben zelf een portaal ontwikkeld waar mensen toegang toe krijgen zodra men op de wachtlijst staat. Daar kunnen we ze in alle rust voorbereiden op de verhuizing. Daar kunnen we ook familie informeren over familiezorg, zodat men op de dag zelf niet wordt overrompeld met informatie en allerlei vragen van ons. In dat portaal (Mijn Rivas) zou ik dus Familienet een plek willen geven.”

Innovatie troef bij Rivas. Mirjam is enthousiast over Familienet, maar omgekeerd geldt hetzelfde. Familienet is blij met de vooruitstrevende ideeën die zij heeft aangedragen, want daar kan de zorg alleen maar beter van worden.

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

Nieuwsbrief

"*" indicates required fields