Hoe schrijf je een leuk bericht? Deel 6: Leescomfort

8 maart 2023

Wil je familie blij maken met jouw berichten? We geven je handige tips om leuke berichten te schrijven. Deze keer gaan we het hebben over ‘leescomfort’.

TIP: Vermijd moeilijke woorden
Als je het de lezer makkelijk wilt maken, gebruik dan geen moeilijke woorden. Moeilijke woorden zijn net als hoge drempel: om er niet over te struikelen moet je er bewust overheen stappen. Als je moeilijke woorden gebruikt, dan vergroot je de kans dat:

  1. de lezer afhaakt
  2. de lezer je verhaal verkeerd begrijpt

 

Een voorbeeld: “De frequente opstandigheid van mijnheer De Vries, in combinatie met zijn progressieve dementiële klachten, maakt dat hij lastig kan zijn in de omgang.”
Als je deze zin goed leest weet je precies wat er aan de hand is. Maar de kans bestaat ook dat de essentie aan je voorbij gaat omdat je er moeite voor moet doen. Wat staat er eigenlijk?

Hoe: Leest deze zin niet makkelijker? “Mijnheer de Vries is boos als gevolg van zijn dementie. Daardoor is hij soms lastig in de omgang.”
Hier hoeft de lezer zich nauwelijks in te spannen om te weten wat er wordt bedoeld. Dit noemen we in de communicatie: leescomfort.

TIP: denk niet dat je ondeskundig overkomt als je eenvoudige zinnen schrijft. Het tegendeel is waar!

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

Nieuwsbrief

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.