Hoe schrijf je een leuk bericht? – Kernachtig formuleren

21 juni 2023

Wil je familie blij maken met jouw berichten? We geven je handige tips om leuke berichten te schrijven. Deze keer gaan we het hebben over ‘kernachtig formuleren’.

TIP: bedenk wat de kern van je verhaal is, doe de straattest
Als schrijver van een stukje ben jij aan de bal. Jij moet ervoor zorgen dat de lezer je interessant vindt. Daarvoor moet je kernachtig schrijven, zodat je de lezer onderweg niet ‘kwijtraakt’.

Je raakt de lezer kwijt als die (a) de draad kwijtraakt of (b) als die je verhaal saai vindt. Dat kun je voorkomen door korte berichten te maken en de focus op één onderwerp te houden.

Lees dit eens. Wanneer raken we jou kwijt?
“Toen ik vanochtend in de bus zat na te denken over deze nieuwsbrief, werd ik gestoord door een man die me begon lastig te vallen met verhalen over zijn drukke baan. Dat maakte het voor mij moeilijk om te concentreren op ideeën voor deze nieuwsbrief. Ik heb toen mijn oordopjes maar ingedaan en heb naar een interessante podcast geluisterd over ouderenzorg. En daarover wil ik het nu graag met je hebben. De podcast heet: ‘Bondig rapporteren’. “

TIP: Als je de kern van jouw verhaal wil ontdekken, doe dan de ‘straattest’. Doe alsof je tijdens het wandelen een kennis tegenkomt. Aan hem of haar moet je het belangrijkste nieuws vertellen tijdens het voorbijlopen. De tekst die dan in je opkomt is de kern van je verhaal.

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

Nieuwsbrief

"*" indicates required fields